• Phone: +49 115-770-946-589
  • Aachen, Germany
  • Email: assistance.kh@gmail.com
Blog

Jo vetëm që mund të studioni falas në Gjermani, por është gjithashtu kostot mesatare të jetesës për studentët janë relativisht të ulta, variojnë nga 700 – 1000 euro/muaj, duke përfshirë edhe akomodimin.

Qytetet më të mëdha si Berlin, Frankfurt ose Dusseldorf – kostot totale të jetesës prej 900 – 1500 EUR/muaj ndërkohë që në qytetet më të vogla si Freiburg, Leipzig ose Hannover – do t’ju duhen 750 – 1,100 euro/muaj

Kur bëhet fjalë për të jetuar në Gjermani, akomodimi është shpenzimi më i lartë mujor që do të keni. Opsionet më të lira për studentët ndërkombëtarë janë konviktet ose ndarja e një apartamenti me qira private. Dhomat në konviktet e studentëve janë një nga opsionet më të njohura, sipas DAAD, mbi 40% e studentëve ndërkombëtarë e zgjedhin ndërkohë që opsioni i dytë është  ai i ndarjes së një apartamenti, me 30% të studentëve që zgjedhin këtë lloj akomodimi. Shërbimet mujore si energjia elektrike, gazi, ngrohja dhe interneti mund të shtojnë midis 100 – 200 EUR në kostot e përgjithshme të jetesës.

Nëse po kërkoni çmime të ulëta për ushqime, provoni supermarkete të lira si Aldi, Lidl dhe Netto dhe me siguri do të shpenzoni rreth 170-200 euro/muaj. Një vakt me tre pjata për dy persona në një restorant mesatar në Gjermani kushton 45 euro dhe një pije e lehtë do të jetë minimalisht 3 euro.

Sipas një studimi të DAAD, rreth 10% e totalit të buxhetit mujor të studentëve shpenzohet për transport. Megjithatë, në shumë universitete, kostoja e transportit përfshihet në tarifën e administrimit që duhet të paguani çdo semestër. Por nëse preferoni, mund të qarkulloni lehtësisht me biçikletë në çdo qytet të Gjermanisë.